Kas ir DTG druka ( Direct to garment )

Kas ir DTG druka ( Direct to garment )

Kas ir DTG druka

DTG ( direct to garment) ir tiešā digitālā druka uz auduma, visbiežāk jau gatavu apģērbu apdrukai.

DTG druku lielākoties izmanto kokvilnas izstrādājumu apdrukai, taču apdrukāt var arī citus audumus, piemēram, linu, bambusu vai kaņepes. 

Drukai tiek izmantotas videi draudzīgas ūdens bāzes tintes, kuras veido ļoti labu saķeri ar audumu, kad karstumā tiek izžāvētas.

DTG drukas process

DTG drukas process sastāv no 3 soļiem:

Priekšapstrāde

Druka

Drukas žāvēšana

Priekšapstrāde

Pirms auduma drukas nepieciešams veikt tā apstrādi ar speciālu šķidrumu (pre-treatment liquid), to uzpūšot uz apdrukājamās zonas. Uzpūšanai var izmantot rokas pistoli vai speciālu automātisku iekārtu. Priekšapstrādes šķidrums tiek iestrādāts audumā ar termopreses palīdzību.

Uzpūšana ar rokas pistoli

Rokas pistoles izmantošana prasa iemaņas, jo priekšapstrādes  šķidrums jāuzpūš vienmērīgā daudzumā visā apdrukas zonā. Uzpūšot to par daudz vai par maz var mainīties mazgāšanas noturība un izdrukas kvalitāte. Uzpūšanas process jāveic ventilētā slēgtā zonā, to nav ieteicams veikt blakus printerim.

Uzpūšana ar priekšapstrādes iekārtu. 

apģērbu priekšapstrādes iekārta var atrasties blakus printerim, jo process notiek slēgtā korpusā. Automātiskās priekšapstrādes iekārtas nodrošina ātru, vienmērīgu un kvalitatīvu rezultātu katru reizi. Uzklāto priekšapstrādes šķidruma daudzumu un zonu ir ļoti viegli mainīt iekārtas iestatījumos - garantējot labāko iespējamo drukas kvalitāti.

DTG Druka

Pats DTG jeb tiešās digitālās drukas process notiek ļoti vienkārši - auduma izstrādājums tiek novietots uz speciālas plātnes. Printera programmā atverot drukājamo failu un nospiežot pogu drukāt. Drukājot no PNG failiem, printera programma pati aprēķina baltās tintes atrašanās vietu un daudzumu, un uz auduma nepieciešamajās vietās printeris uzklāj baltu sedzošo slāni, bet pēc tam uzdrukā krāsaino attēlu.

Kad drukas process ir beidzies, no printera noņem audumu un ievieto kādā no žāvēšanas iekārtām

DTG Žāvēšana

Pēc drukas, lai nodrošinātu uzdrukas noturību ir svarīgi veikt apdrukas apstrādi ar karstumu.

Termoprese

Termoprese ir nepieciešama arī priekšapstrādes procesā, tāpēc šo risinājums ir lētākais no visiem. Krekls tiek nopresēts termopresē 1-2 minūtes 60 grādu temperatūrā. Tomēr jāņem vērā, ka, lai arī ar termopresi var un lielākā daļa arī izmanto, kvalitatīvākam rezultātam rekomendējam izvēlēties kādu citu no DTG žāvēšanas metodēm.

Žāvēšanas skapis

Rekomendējam izvēlēties žāvēšanas skapi, ja apdrukai tiek izmantots tikai viens printeris, Atšķirībā no termopreses žāvēšanas skapī druka tiek nofiksēta ar karsta gaisa palīdzību bez kontakta ar citām virsmām, nodrošinot kvalitatīvāku gala rezultātu, kā arī samazina iespējamo brāķu daudzumu.

Žāvēšanas tunelis

Žāvēšanas tunelis darbojas ļoti līdzīgi žāvēšanas skapim, bet dēļ palielinātā elektrības patēriņa, šo rekomendējam izmantot, ja tiek drukāts ar vairākiem printeriem vienlaicīgi.